Ridutrustning

RidhjälmenRidhjälmen skyddar mot huvudskador vid fall eller vid ett hårdt slag. Det är obligatoriskt att rida med hjälm och vi rekommenderar dig att du använder hjälm även när du hanterar hästarna och vistas i deras box.Hos oss kan du låna hjälm.
 
 Passform för ridhjälmEn ridhjälm som sitter dåligt ger ett sämre skydd. Det är viktigt att hjälmen sitter så tajt runt huvudet att den inte är rörlig samtidigt som den inte ger huvudvärk. En tjock mössa under hjälmen gör att säkerheten minskar då mössan gör att hjälmen lätt kan halka på sned. En sk. rånarluva eller speciell hjälmmössa under hjälmen gör att huvudet och öronen skyddas från kyla och blåst samtidigt som hjälmen sitter säkert på huvudet.Hakbandet måste alltid vara ordentligt spänt.
SäkerhetsvästenDet är obligatoriskt att rida med säkerhetsväst om du är under 18 år och vi rekommenderar att den används även vid hantering av häst. Vi har flera västar i olika storlekar att låna. Västen skyddar rygg, bröstkorg om olyckan skulle vara framme.
 Passform för säkerhetsvästSäkerhetsvästen ska sitta nära kroppen dvs. under jacka. Den ska täcka nyckelben och bröst. Den ska gå nedanför revbenen. Den får inte vara för lång, då stör den under ridningen utan den ska sluta någon centimeter ovanför svanskotan.
HändernaPå händerna rekommenderar vi att det sitter ett par vantar. Under vår, vinter och höst bör vantarna vara vind – och vattenavvisande med fodring. Under sommaren räcker det med ett par tunna vantar. Det finns speciella vantar med gummi på insidan att köpa på ex. ridsportsbutik. Vantarna skyddar händerna mot skavsår från tyglarna och ger även ett bättre grepp om tyglar och grimskaft.FötternaEtt par skor med klack är obligatoriskt. Klacken hindrar foten från att glida igenom stigbygeln.Under den varmare perioden av året fungerar det bra med vanliga gummistövlar på foten. Under höst – och vintertid rekommenderar vi en vattenavstötande känga med klack.Då foten ligger jämte stålet från stigbygeln är det bra om det får plats en isolerande sula i kängan och att en socka sitter på foten.Det säkraste på är dock skor med stålhätta – som ger ett bra skydd mot ex. trampskador.
ÖverkroppenUnder vår och sommar då värmen ligger på rekommenderar vi att ryttaren använder en tunnare långärmad tröja. Den skyddar inte bara mot den heta solen utan förhindrar även till viss del att grus och damm kommer in i sår om olyckan skulle vara framme. Vid uteritt skyddar den också till viss del mot irriterande och blodtörstiga insekter.Under höst- och vintertid är det bra om ytterjackan är vind- och vattenavstötande. Det är också viktigt att det inte blir alltför mycket kläder under jackan utan att ryttaren ska kunna röra sig obehindrat.Tröjor och jackor med fastsydd huva och långa halsdukar ska undvikas då de kan fastna i ex. grenar, staket och dyl. De orsakar då en risk för hängning, kvävning. UnderkroppenDet är viktigt att vara observant på att byxorna inte har sömmar som kan skava mot rumpa och insida av benen. Byxorna ska vara följsamma och slittåliga. Ryttaren ska kunna röra sig obehindrat. De ska även täcka hela benet, dvs. att rida i shorts eller kjol är inte att rekommendera.Under höst och vintertid är det bra om byxorna är vind- och vattenavstötande. Byxor av exempelvis galon är inte att rekommendera då det lätt blir halt och ostadigt i en fuktig sadel.
SmyckenSmycken är fint men kan orsaka större skada då de kan fastna i saker, gå sönder och göra illa dig medan du vistas i stallet.  

Blogg på WordPress.com.