HÄSTARNA FLYTTAR IN I NYTT STALL
Till slut så växte klubben ur det stall som hyrdes på byn och det ryktades om att Per Nordqvist tänkte bygga stall på sin gård som klubben skulle få hyra. Önskedröm tänkte många, men så blev det. Klubben flyttade in och helt plötsligt kändes det som om alla problem var lösta. Tänk att ha stall och ridbana på ett och samma ställe. TOPPEN! En stor fördel jämfört med tidigare år då man tvingades transportera hästar och unga ryttare efter vägen till ridbanan och allt ansvar låg på ridläraren.
UNGDOMSSEKTIONEN DÅ OCH NU
Som ni tidigare läst har NARK alltid haft en aktiv ungdomsverksamhet, tack vare US. Redaktionen ställde några frågor till Susanne Forsström, aktiv i US tidigare och Josefin Enbäck, US representant i dag, om deras syn på US. Idag kräver Svenska Ridsportsförbundet att varje klubb har ett US och det är ju synnerligen ett bra krav då man ser vad en liten klubb som NARK med US kan åstadkomma. Från början var syftet med US bildande att förbereda ungdomarna för den ”stora styrelsen” samt att naturligtvis få en bra sammanhållning av klubbens yngsta medlemmar. Vidare berättar Susanne att de från början gjorde en massa olika saker för att lära känna varandra bättre. Dessa aktiviteter är ungefär vad US anordnar idag också och som uppskattas väldigt mycket av rideleverna. Susanne minns att man var en i gänget och att många var engagerade, man hittade på allt möjligt för att kunna träffas och ha skoj. Josefins bästa minne är när de anordnade spökvandring på Halloween. Aktiva i US hade klätt ut sig till diverse ruskiga typer som sedan gömde sig i skogen. De som gick spökvandringen hade ett snöre att hålla sig i då de gick runt i beckmörkret och rätt som det var dök någon läskig typ upp. Kvällen avslutades med att alla grillade korv vid grillplatsen. Alla var jätterädda men hade förstås jätte kul. Det många inte vet är att alla ungdomar mellan 0-25 är med i US, men det är bara ca 8 personer som är med i US styrelse. Men alla har rätt att komma med synpunkter och förslag. Är man mellan 13-25 så är man välkommen och säga om man vill vara med i styrelsen så tar vi upp det på årsmötet, fortsätter Josefin. Om 5 år hoppas jag vi har kommit långt med US. Vårt mål är att kunna ha minst en aktivitet i månaden, kunna vara med och tävla i årets US och förhoppningsvis vinna. Få fler ridelever att komma på våra aktiviteter och på sikt kunna köpa en egen US häst. Och det viktigaste av allt, att få en bättre gemenskap mellan rideleverna så de inte bara vet vilka eleverna i sin ridgrupp är utan att de kan få kompisar och så genom stallet. Det satsar vi på för tillfället säger Josefin. Att det är viktigt med ett aktivt och fungerande US samtycker båda till. Dels för att lära känna varandra, få sammanhållning och ha kul men även för att lära sig ta ansvar för sitt ”uppdrag”.
Till sist får Erik Fagerberg, ordförande från 2003, ge sin berättelse av klubbens senaste 5 år.2003 – JAKT PÅ NYA RIDLÄRARE
Jag kom med i NARK:s styrelse vid årsmötet i februari 2003. Ordförande då var Lars Bokström sedan något år tillbaka. Jag hade inte då någon som helst erfarenhet av ridning utan mina meriter var att jag hade vår äldsta dotter i klubben som ridelev sen något år tillbaka. Det innebar att jag kanske mer kom att inrikta mig mot allmänna klubbfrågor och mindre direkta hästfrågor. Det avspeglas också i denna skrift. Ett av de stora problemen då var att finna ridlärare. Klubben hade på några år vuxit och nu var det rid lektioner alla fem eftermiddagar/kvällar i veckan plus fodervärdslektioner på lördagar, som dock ej hölls av ridläraren. Ridlärartiden motsvarade en halvtidstjänst men utspridd på fem dagar i veckan. Det var därför svårt att få någon att vilja ta en sådan tjänst och de som tog den hoppade relativt fort av. I jakten på nya ridlärare och rutiner började vi dela upp arbetet på tre personer; Monica Säfström, Madde och Ulrika Morell. Detta år var också det sista året som klubben hade kiosken vid Masenbadet. Under flera år hade detta varit en bra inkomstkälla till klubben då medlemmar och ridelever delat upp sommaren för att jobba i kiosken en vecka var. Dock hade de sista årens lönsamhet sjunkit markant dels beroende på några dåliga somrar men också på inbrott och stölder. Dessutom blev det olustigt när det framkom att ibland tonårsgrabbar kom och trakasserade våra medlemmar (=unga tjejer) i kiosken. På sommaren 2003 färdigställs den nuvarande ridbanan och vi får en fullstor ridbana. Innan hålls lektionerna på planen mellan maskinhallen och tjurstallet. Vår klubbbarack flyttas också till nya ridbanan samt att den utökas till två baracker. Under 2003 hade NARK hästarna Lupin, Oberon, Bamse, Eidrik och Trolle. Vi sålde Yasmin, Skalman och Kung Rafael. Vi köpte Queen, Goldie och Cato.
2004 – PLANER PÅ NYTT STALLVid årsmötet 2004 valdes jag till ordförande för klubben. Vid samma tillfälle kom också Ann Katrin Ignatius in i styrelsen och blev kassör efter Anna- Sofi Eriksson. Vi arbetade vidare med arbetstider mm för våra ridlärare. Ulrika och Madde ville då sluta samt att fodervärdarna ville ha en ridlärare även till fodervärdslektionerna. Genom en annons i tidningen sökte Charlotte Sundling till oss och hon började på vintern 2004. Det skulle visa sig bli en lycklig och långvarig anställning. Samtidigt började också Mikaela Bokström som ridlärare vilket nu innebar att vi hade tre ridlärare som arbetade två tillfällen var i veckan. Men vi hade fortsatt bekymmer att fylla lektionerna på fredagar. Efter lite vånda kom vi att sluta med dessa fredagslektioner i oktober 2004. Under 2004 diskuterar vi en hel del om ett nytt stall. Vår hyresvärd Pär Nordqvist har visserligen redan 2003 tagit fram ritningsförslag men det är under 2004 som vi mer konkret pratar nytt stall. Det är mycket positivt och glädjande för alla att se fram emot stora boxar, stallgångar mm. Samtidigt får vi klart att NARK får bygglov för det tidigare planerade stallbygget på egen tomt. Detta ärende hade nu slutligen avgjorts i högsta instans efter att grannar överklagat i flera omgångar. Det hade tagit flera år och under den tiden hade NARK flyttat in hos Pär Nordkvist och blivit väl omhändertagna varför vi nu inte såg någon som helst anledning att nyttja det beviljade bygglovet. Vi såg istället fram emot ett nytt stall hos Pär med klubblokaler, sadelkammare, torkrum mm Mot slutet av året kommer vår hemsida igång så smått. Under 2004 hade NARK hästarna Eidrik, Trolle och Queen. Vi sålde Oberon, Lupin, Goldie och Cato. Vi avlivade Bamse. Vi köpte Salomon, Sigge, Widde och Scaletta.
2005 – BYGGSTART FÖR NYA STALLET OCH GRUNDANDE AV HANDIKAPPRIDNINGDet här året ser vi hur det nya stallet börjar byggas. Bygget går fram i den takt Pär hinner med. Vid årets slut är väggar och golv klara och stomme och takläggning pågår. Mot slutet av året får också Eidrik flytta ur sin box i det som en gång var hönshus då det ska rivas och ge plats för nya lokaler. Ekonomin i klubben är något som vi arbetar hårt med detta år. Vi gör ett försök med arbetsgrupper där föräldrar till ridelever får engagera sig i utbyte mot lägre ridavgift. Vi provar med Haggruppen, Trivselgruppen och Stallgruppen. Ett annat sätt att få in pengar är försäljning av olika saker. Efter att ganska framgångsrikt sålt kakor går vi över till plastpåsar. 360 st förpackningar köps hem. Dessa säljer vi än idag… Efter att fått förfrågningar under några år så bestämmer vi att under hösten 2005 börja med handikappridning. Detta blir under ledning av Monica. Även Monicas pappa blir involverad då han bygger den handiappramp som vi har. Handikappridningen blir mycket uppskattad och kommer därefter att bli en fortsatt verksamhet. NARK har alltid haft ett fodervärdssystem så länge jag minns. Detta system är unikt och har varit en av de saker som gjort att vi överlevt. Det innebär att man som fodervärd får sköta och använda sin häst över helgerna samt att man hjälper till i stallet en kväll i veckan. För att hålla ihop alla fodervärdar behövdes någon fodervärdsansvarig. Ulla Dahlander hade varit det i några år men kände nu att det började bli för mycket jobb. Därför arbetade vi under 2005 med flera olika förslag så att vi tillsammans kunde få en fungerande skötsel mm av hästarna. En viktig person för oss är veterinären. Under 2005 knöt vi till oss veterinär Mats Axelsson som vår klubbveterinär. Tidigare hade vi nyttjat flera olika med följd att det blev dålig kontinuitet och uppföljning samt att den förebyggande hälsovården ibland glömdes bort. Med Mats som klubbveterinär har vi fått en mycket bättre trygghet i våra bedömningar av sjukdomar, skador mm. Under 2005 hade NARK hästarna Eidrik, Trolle, Queen, Salomon och Sigge. Vi köpte Nero och hyrde Noppe. Vi sålde Scaletta och Nero och avlivade Widde.
2006 – KVARKA I STALLET
Stallbygget fortsätter och vi kan under hela våren se hur det sakta växer fram. Det ser toppen ut och alla längtar till den dag vi får flytta in. Den dagen kommer i slutet av sommaren. Det känns verkligen bra för alla! Mot slutet av våren inträffar en händelse som skakar om en del medlemmar och ridelever. Vi köper en häst, Charles, som efter någon vecka blir sjuk och visar sig ha fått kvarka. Det sprider sig en lätt känsla av panik… Då var det mycket tryggt att ha vår klubbveterinär. Mats misstänkte direkt kvarka och vidtog isolering mm för Charles. Genom det snabba ingripandet samt alla fodervärdar, ridlärare med flera som gjorde allt merarbete så hann aldrig någon annan häst bli smittad. Vi skickade sen tillbaka Charles och allt lugnade ner sig under sommaren. Under hösten fortsatte diskussionerna om hur vi organiserar skötseln av hästarna och hur vi leder våra fodervärdar. Diskussionerna resulterade i att Charlotte fick utökad arbetstid med ytterligare 10 timmar i veckan för att bli stallchef och i det även leda fodervärdarna. I och med det blev det återigen lugnt och vårt fodervärdssystem fungerar bra. Under 2006 hade NARK hästarna Trolle, Queen och Salomon. Vi köpte Noppe, Billy, Starlight, Tjejen, Wagner och Jival. Vi sålde Eidrik och Sigge. Eidrik hade nu varit i klubben många år och blivit som en maskot, det fälldes en och annan tår när han lämnade oss efter lång och trogen tjänst. Han har dock fått det bra på nya stället, enligt Camilla Nordkvist som besökt honom vid något tillfälle.
2007 – VARA ELLER INTE VARA, EN KOMMUNFRÅGA
Detta år präglades av ekonomidiskussioner. Med det upplägg som vi hade med ridlärare och stallchef som avlönade samt att alla andra kostnader runt hästarna konstant stigit, gjorde att vi hamnat i ett svårt läge. Vi konstaterade att det inte går att driva ridklubben med ridskola på detta sätt. Samtidigt kunde vi se att andra ridklubbar i kommunen inte har högre ridavgifter varför vi undersökte hur de fick sin ekonomi att gå ihop. Vi såg då att kommunens fördelning av pengar mellan ridklubbarna var väldigt skev. Efter skrivelser till kommunen om det och efter att det uppmärksammats i tidningar så fick vi i slutet av året ett mycket positivt besked. Kommunen kommer i fortsättningen, från 2008, att hyra nio stallplatser hos Pär Nordkvist, dessa stallplatser överlåter man sen åt NARK att nyttja utan kostnad. Detta gav oss en trygg och stabil plattform att bygga vidare på. Det visar att vi i klubben håller på med rätt verksamhet som samhället och kommunen anser viktig att stödja. Känns skönt att ha den tryggheten. Ridskolan har fortsatt under året i samma omfattning. Uppmärksamheten i tidningar om klubbens ekonomi fick också den positiva effekten att fler elever hittade till oss och inför hösten var det en kö som tyvärr inte kunde erbjudas plats i ridskolan. Under hösten hade vi ridlekis för en del av de som stod i kön. Det var en mycket uppskattad verksamhet och förhoppningen är att vi kan göra det igen. Det hänger på ledare. Under våren gick Monica hem då hon väntade barn till försommaren. Mikaela Bokström vikarierade ett tag men också Camilla Nordkvist och Karin Larsson hjälpte till att avsluta terminens lektioner. Till hösten anställde vi Emmy Ohlsson som ridlärare och vikarie för Monica. Under 2007 hade NARK hästarna Trolle, Queen, Salomon, Noppe, Billy, Wagner och Jival. Vi sålde Tjejen och Starlight. Vi köpte Princess.
2008 – FORTFARANDE EN ”FAMILJÄR” RIDKLUBB
Så är vi inne på år 2008. Halva året har gått och andra halvan kvarstår. Hur året slutar återstår att se. Klubbens ekonomi är klart bättre och vi kan nu se framtiden med tillförsikt. För första gången på länge kan vi planera på lite längre sikt och fundera på klubbens utveckling. Det arbetet är bara påbörjat. I slutet av våren genomförde vi en enkät vars resultat jag hoppas vi kan redovisa vid 30-årsjubileumet. Denna enkät kommer att ligga till grund för hur vi går vidare. Vart det tar vägen får vi se. Vi kan i alla fall se tillbaka på 30 år av NARK:s verksamhet och ser då att klubben vuxit från en liten byverksamhet till att idag ha medlemmar och ridelever från minst halva Borlänges kommun och även angränsande kommuner. Det vi alltid varit noga med är att hålla klubben i det lilla familjära formatet. Det gör vi genom att ridgruppen är förhållandevis liten, max 6 st elever, och genom att vara en prestigelös klubb. Här är man för att ha skoj och inget annat. Jag har avslutat alla tidigare år i denna skrift med att sammanfatta vilka hästar vi haft och vilka förändringar som skett. Listan är dock inte komplett då jag ej tagit med de hästar som vi haft på prov en kort tid. Det har varit ett par stycken nästan varje år. Det betyder att varje år kommer och lämnar 3-5 hästar klubben och endast var tredje häst blir kvar en längre tid. Att köpa häst är enkelt, att köpa en bra passande häst är däremot mer en gissning. Jag som då inte är hästmänniska och inte har den erfarenheten att bedöma hästar är mycket imponerad av all den kunskap som många av er har i detta. Det är också roligt att se hur diskussionerna och arbetet med hästköp mm är så engagerande. Jag hoppas att även denna del av klubben ska få fortsätta på samma öppna, trevliga och respektfulla sätt. Jag är övertygad om att NARK har en framtid. Vi har bra förutsättningar med ett nytt stall, en bra hyresvärd, utmärkt och lojal personal mm. Men framför allt så har vi ett genuint intresse från alla klubbens medlemmar i det vi håller på med. Det är detta intresse som är grunden för att klubben finns och jag ser inga tecken på att detta intresse skulle minska, tvärtom ökar det. Som ett litet bevis på det så har jag numera två barn som går i ridskolan.