Många tillbringar en stor del av sin lediga tid i stallet. Stallet är ofta öppet sju dagar i veckan, från tidig morgon till sen kväll. En trygg stallmiljö kännetecknas av att alla ska känna sig välkomna till stallet och att alla ska känna att de får vara med.
Sträva alltid efter att vara en schysst stallkompis. Erbjud din hjälp om det ser ut att behövas, hälsa när du ser ett nytt ansikte i stallgången och var mot andra så som du själv vill att andra ska vara mot dig. Det kostar så lite att vara en bra kompis, och det lönar sig alltid i längden. Hästarna mår också bra av en god stämning i stallet. De är känsliga för sin omgivning, och dåliga vibbar smittar lätt av sig.
Du kan bidra till att skapa en trygg stallmiljö genom att
- hälsa på alla du möter
- hjälpa den som verkar ny och vilsen i stallet
- se till att alltid vara en god förebild när du hanterar hästar och möter människor
- se till att aktiviteter som ni skapar är öppna och tillgängliga för alla
- våga säga ifrån när någon beter sig dumt
- tänka på hur du uttrycker dig i sociala medier, såväl i text som i bild.
Vi i ungdomssektionen jobbarmed konceptet ”Trygg i stallet” och till vår hjälp har vi bland annat en verktygslåda från Svensk Ridsport. Materialet är anpassat så att det ska finnas något för alla åldersgrupper, både barn, ungdomar och vuxna.
Den senaste versionen är uppdaterad med material som handlar om trakasserier och näthot i sociala medier, problem som tyvärr har vuxit sig större i samhället men som vi inte tänker acceptera inom ridsporten.
Trygghetslådan
På Temat ”Trygg i stallet” har vi skaffat en trygghetslåda. Den finns till för att du anonymt ska kunna berätta om saker som du tycker är jobbiga eller annat som du vill ta upp men som känns enklare att skriva på en lapp. Skriv i stallet eller hemma.
